Hazır Duvak, düğünler Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Gelenekselleşmiş düğün ve kına gecelerinde gözler tabi ki olayın başkahramanlarına dönüyor. Ve iki kişinin en önemli olan gününde gelinlerin ve damatların hazırlanma süreleri de oldukça uzun zaman alıyor. Sabahtan kalkıp kuaföre koşarak giden gelinlerin ve damatların, bu hazırlanma süreçleri düğün saatinin yaklaşmasıyla birlikte damadın kadın kuaförü önünde bekleyişiyle sonuçlanıyor. Açık kadınların saç yapımı oldukça uzun sürüyor ancak bu sadece açık kadınların derdi değil.

Son yıllarda kapalı kadınların da duvak yapımları oldukça modernleşti. Eskiden modern ya da klasik göz alıcı gelinliklerinin üstüne düz bir şekilde yapılan eşarplar yerini şekilli model ve tasarımlı duvaklara bıraktı. Kuaförlerin birçok iğne ile şekillendirdikleri bu hazır duvak modelleri yapmak uzun süreler alabiliyor ve gelinler de hareket edemedikleri uzun dakikalar geçirmek zorunda kalıyorlar.

Ancak yeni popülerleşmekte olan bir akım ile birlikte gelinlerin uzun süre harcadıkları düğünlerine bile yorgun şekilde gitmelerine sebep olan bu olaya bir çözüm getirildi. O da gelinliğe uygun olarak tasarlanan hazır duvak. Gelinin istediği modelde yapılan ve birkaç parçadan oluşur.Bu kumaşla yapılan duvak hem gelinleri sürpriz sonlardan kurtarıyor hem de kuaför saatlerinin kısalmasını sağlıyor.

Hazır duvak tabi ki sadece düğünle kalmaz. Bindallı ya da nişanlığa uygun olarak da tasarlanıp kullanılan istenilen renk ve çeşit sunumu da bulunan bir seçenek.

Hazır Duvak Yapımı Nasıldır?
Duvak hazırlarken cevaplandırılması gereken sorunlardan birisi duvağın hangi uzunlukta olacağı sorusudur. Hazır duvaklar ister yerlerde sürünecek biçimde olabilir ya da ben sürünürken rahat edemem diyenlere kısa ya da orta boy yapılabilir. Gelinliğe, bindallıya ya da nişanlığa uygun tercihe bağlı olarak boy seçimi yapılır. Sonrasında gelinlikle ya da hangi özel gece için kullanılacaksa tezat oluşturmayacak uyumlu küpür tercihi yapılır.

Küpürler birçok faklı renk ve kumaş çeşitliliğine sahiptir istenilen seçim yapılabilir. Küpürler tüllere uygulanır, kayma yapmamaları için iğne kullanılır ve tülün tamamını saracak şekilde kullanılır. Hoş bir görüntü oluşturmak ve tam sabitlemek için beyaz ip ile küpürler ile tül birbirine işlenir.

Burada önemli olan husus ise iplerin görünmesini engellemektir ve bu önemli bir işçilik gerektirir. Daha sonrasında ise toka küpürün altına yapıştırılır, birçok katlama işlemi ile birlikte farklı bir görüntü de oluşturulabilir.

Kurdele ve iplerle bağlaması yapıldıktan sonra taç ve süsler yapıştırılır. Böylece duvak istenilen uzunluk, renk, küpür, katlama işlemi, kurdele kullanımı, süs ve en önemlisi taç seçimiyle özel olan geceye uygun hazır duvak hazırlanmış olur.

Nişan düğün ya da kına gecelerinin uzun sürelerine, gelinin oradan oraya sürükleniyor. Sürekli ay duvağım bozulmuş mu dertlerine son getireceği umulan hazır duvaklar gerek kullanımı gerek hazırlık günü sürecinde birçok yarar sağlamaktadır.

Gelinlere Kolaylık Hazır Duvak
